Deze keer een lang epistel, volgende week moet u het zonder mijn bijdrage stellen, de vakantie lonkt.

Al vroeg aanwezig op het RWA veld, waar de eerste wedstrijden alweer waren gestart om (slik) negen uur!

Bij RWA worden jonge scheidsrechters begeleid in hun eerste stappen op weg naar een glansrijke scheidsrechterscarrière. Dat dat zijn vruchten gaat afwerpen voor nu en in de toekomst hoopt RWA hiermee te bereiken, maar dat is niet het enige doel, scheidsrechters moeten ook lol in het fluiten krijgen. Een coach kan daar zeker bij helpen.

Ik zag een best wel zenuwachtige scheidsrechter de wedstrijd RWA E4-Nieuwekerk E8 fluiten. Van te voren worden er door de coach wat dingetjes doorgenomen, niet de spelregels, die kennen onze spelers en speelsters wel, maar meer praktische dingen. Wat doe je als een spelertje alsmaar loopt, of als ze van de zijkant verdedigen, hoe werkt het met verdedigen, en hoe zit het ook alweer met jongetjes of meisjes die voor meisje of jongetje spelen. Hoe lang mag je er over doen voor dat je de bal bij een spelhervatting moet overspelen.

Wat de jonge scheidstrechters mee krijgen is vooral, Jij fluit, jij bent de baas, trek je niets aan van wat er van de kant geroepen wordt, leg iets uit, vertel voor wie de bal is en vooral fluit hard zodat de spelertjes je horen.

De scheidsrechter bij de wedstrijd van de E4 had het na de eerste helft al goed onder controle. Petje af! En neem van deze supporter maar aan dat  E en F wedstrijden fluiten echt lastig is. Het is één en al gekrioel en het spel vliegt van de ene naar de andere kant. Ga maar eens kijken naar zo’n wedstrijd.

Aan het einde van de wedstrijd kreeg de “scheids” in de vorm van een grote zak snoep waardering voor haar fluiten.

Met een scheef oog kon ik ook nog net naar de wedstrijd van de D1 kijken, die maakte er een heel spannende pot van. Dit team had nog niet gewonnen, sterker nog, alleen maar met hele grote cijfers verloren. Maar ze leren vlug, werd er in de uitwedstrijd nog verloren met 11-3, nu konden de coaches terugblikken op een mooie en in de eindfase spannende pot die eindigde in 7-7.

De planning om naar de C1 te gaan kijken werd teniet gedaan, de wedstrijd kon helaas geen doorgang vinden. Deze wedstrijd zal misschien worden verzet naar een avondwedstrijd. Was de wedstrijd van het vierde er ook tussenuit, of was dat de wedstrijd die dinsdag al werd gespeeld of wordt die wedstrijd volgende week dinsdag gespeeld, ik als trouwe supporter van het vierde, ben de kluts helemaal kwijt.

Dan nog maar eens naar een E-wedstrijd gekeken (E2). spelers die net tegen de top aanhikken, maar nog wel wat moeten bijleren. Ik zag twee talentjes en voor de rest harde werkers, tegen het kampioensteam van Olympia konden zij nog niet op, maar er werden zeer fraaie doelpunten gescoord aan beide kanten. Ik zag dat de scheidsrechter van de spelers van Olympia een aardige attentie kreeg, dit in verband met de week van de scheidsrechter. Hulde Olympia.

Daarna nog een helft gekeken naar de D2, ook hier harde werkers, maar de coaches/trainers hebben nog heel wat werk te verrichten voor dat dit team een top-team wordt, maar met het enthousiasme van coaches en spelers horen ze nu al bij de top. En volgens mij is dat hetgeen waar sport omdraait

Op de training, en dan vooral op de dinsdag, is het een drukte van belang, van ouders, soms ook grootouders, van broertjes en zusjes, van trainers (veelal heel jong of uit de selectie), van regelaars, en bestuurders. Maar tussen al die “bekende” gezichten ook nieuwkomers. Zo zag ik kinderen en ouders die ook op het schoolkorfbaltoernooi waren en ik zag bij RWA 6 twee nieuwe gezichten die via de maandagavond groep ook eens aan het echte korfbal wilden ruiken. Wie weet is dat gelukt. Dat zesde wist overigens, na een makkelijke wedstrijd, het einde toch nog spannend te maken, gelukkig bleven de twee punten in Albrandswaard.

Natuurlijk zag ik het derde ten ondergaan tegen Twist. Binnen afzienbare tijd was het 6-1 voor de bezoekers, die deze voorsprong niet meer uit handen gaven, jammer voor het derde wat de koppositie hiermee voorlopig uit handen gaf. Het eerste en tweede wisten te winnen van IJsselvogels uit Moordrecht, maar hoe dat verliep kan u vast wel lezen in het stuk van de trainers.